Як навчитись сортувати сміття у себе вдома: 5 простих кроків
16 september 2016Велика частина побутових відходів, якими щодня наповнюється відро для сміття — це вторсировина, яку можна здати на переробку. Ми пропонуємо прості поради, які допоможуть вам налагодити процес сортування сміття у себе вдома.
Велика частина побутових відходів, якими щодня наповнюється відро для сміття — це вторсировина, яку можна здати на переробку. Фото: Phil Walter/Getty Images
Сміттєві полігони, число яких збільшується з кожним роком — це справжня біда багатьох країн. Звалища роблять непридатним ґрунт і забруднюють повітря, а продукти гниття органічних відходів можуть отруїти воду.
Щоб організувати переробку сміття, необхідні спеціальні заводи, але ще більш необхідною є усвідомленість населення в плані роздільного збору відходів. Це є першим етапом на шляху до розділеного збору сміття, що вже давно існує за кордоном. На вулицях міст у країнах Європи та США можна побачити контейнери з відсіками для харчових відходів, макулатури, пластику і т.п. Такі контейнери встановлює як місцева влада, так і самі городяни у себе вдома. Завдяки цьому до 90% (!) сміття відправляється на вторинну переробку.
Звалища роблять непридатним ґрунт, забруднюють повітря та воду. Фото: Christopher Furlong/Getty Images
На жаль, в наших містах ситуація інша: не скрізь є контейнери для роздільного збору відходів. Але для багатьох це не перешкода — якщо місто цим не займається, то цим можемо зайнятися ми.
Навіть в умовах міської квартири сортування сміття не є такою складною й трудомісткою справою, як здається на початку. Наші поради допоможуть вам швидко організувати цей процес.
Крок 1. Дізнайтеся, які види вторсировини приймають у вашому місті і де розташовані пункти прийому. У цьому вам допоможе інтерактивна мапа від «Великої Епохи». Обрати місто можна, натиснувши на відповідну кнопку в правому верхньому кутку.
Крок 2. Дізнайтеся, в якому вигляді приймається та чи інша вторсировина. Наприклад, чи потрібно розділяти звичайний папір і картон, чи приймаються лотки з-під яєць і т.п.
Крок 3. Виділіть місце для збору вторсировини — використовуйте нежитлові приміщення: сходову клітку (краще домовитися з сусідами), тамбур, балкон.
Дізнайтеся, які види вторсировини приймають в вашому місті і де розташовані пункти прийому. Фото: Sean Gallup/Getty Images
Крок 4. Загальні правила сортування вторсировини:
- зберігайте органічні відходи й вторсировину в різних пакетах;
- промивайте тару від залишків їжі, видаляйте етикетку, кришку;
- сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика — так вони займуть менше місця;
- збирайте окремо пластикові кришки.
Крок 5. Як збирати різні види вторсировини.
Макулатура:
- газети, журнали, зошити, офісний папір, картон — без поліетиленової плівки на поверхні;
- картонні упаковки та коробки, рекламні проспекти та листівки.
У деяких пунктах прийому просять розділяти папір і картон. Зібраний папір необхідно звільнити від скріпок, скоб і мотузок. Не рвіть макулатуру — це псує її структуру і знижує якість вихідної сировини. Краще спресуйте, так вона займе менше місця.
Зібраний папір необхідно звільнити від скріпок, скоб і мотузок. Фото: Justin Sullivan/Getty Images
Не можна викидати в макулатуру:
- папір із самоклейною поверхнею;
- пачки від цигарок,
- фотографії,
- використані шпалери,
- чеки з магазинів, квитки на транспорт (просочені воском),
- одноразовий паперовий посуд (має поліетиленову плівку),
- все, що зроблено з переробленого паперу (серветки, паперові рушники).
Пластик:
- пляшки з-під води, напоїв, молочних продуктів, газованої води та соусів з маркуванням 1 (PET);
- баночки з-під молочних продуктів (сметани, йогуртів, сирків) з маркуванням 2 і 6 (HDPE/PEHD і PS);
- поліетиленові пакети, тара (кефір, сметана), вакуумна упаковка;
- пляшки з-під мийних засобів, шампунів і гелів з маркуванням 1 і 2;
- пластикові контейнери з маркуванням 6 (PS);
- пластикові кришки від харчових пляшок збирає благодійний фонд «ОВЕС».
Фото: David Silverman/Getty Images
Не можна викидати в пластик:
- одноразові контейнери з магазинів і посуд;
- пінопластові підставки;
- обгортки цукерок;
- непрозорі ПЕТ-пляшки;
- пляшки з-під олії;
- пінопласт і пінополістирол (м'які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів);
- зубні щітки і трубочки для пиття;
- пакети з-під заморожених продуктів;
- пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп;
- поліетиленові та целофанові пакети.
Фото: eco-znanie.com
Скло:
- пляшки з-під напоїв і ліків;
- банки;
- бій скла.
Фото: SASCHA SCHUERMANN/AFP/Getty Images
Не забувайте перед здачею видалити кришки і пробки, вимити тару від залишків їжі і просушити.
Метал:
- алюмінієві банки (від газованих напоїв);
- консервні банки;
- залізні кришки з-під скляних банок;
- бляшані банки (від чаю, кави, цукерок і дитячого харчування);
- уламки пристроїв, ножиць, ручок.
Метал — це найцінніше сміття на ринку вторинної сировини: його можна використовувати багато разів. Фото: Mario Tama/Getty Images
Не можна викидати в метал:
- аерозольні балончики;
- використану фольгу.
Метал — це найцінніше сміття на ринку вторинної сировини: його можна використовувати багато разів. Наприклад, алюміній — невідновлюваний ресурс нашої планети — має нескінченний цикл переробки. У наш час близько 20% світового запасу алюмінію йде на виготовлення тари для напоїв. Пам'ятайте: на переробку алюмінію потрібно в 20 разів менше енерговитрат, ніж на виготовлення однієї нової банки.
- батарейки;
- акумулятори;
- ртутьвмісні лампи;
- градусники.
Ці види відходів здавайте тільки до спеціальних пунктів прийому. Фото: Justin Sullivan/Getty Images
Ці види відходів здавайте тільки до спеціальних пунктів прийому. У період їх зберігання в будинку використовуйте коробки або контейнери. Будьте обережні, щоб не пошкодити ртутьвмісні лампи та термометри.
Органічні відходи. Якщо у вас є дача або присадибна ділянка, харчові відходи можна складати до вермікомпостеру. Так органічні відходи перетворяться на натуральне добриво — компост.
http://www.epochtimes.com.ua/zdorovyi-sposib-zhyttya/yak-navchytys-sortuvaty-smittya-u-sebe-vdoma-5-prostyh-krokiv-122568
In order to post comments, please visit
in as a registered user