17-річний українець розробив робота, який збирає річкове сміття

03 серпня 2017

17-річний Руслан Коптєв з Кропивницького розробив робота "Riveroni" для збирання сміття на поверхні річки.

Пристрій має з обох боків два гребних гвинта, які дозволяють йому рухатися у будь-який бік, навіть крутитися на місці, передає Рідний Кіровоград

 

Ідею створити «водного двірника» підкинув Роман Шмельов, наставник школи програмування "Ш++", яку відвідує хлопець.

«Спочатку докупи прив'язував пляшки, аби майбутній прилад тримався на воді, робив каркас, паяв схеми», - згадує Руслан Коптєв.

 

Електроніка робота: сенсори, GPS, мобільний зв'язок - знаходиться у пластиковому боксі, паралельно з яким розташована сонячна батарея, яка дозволяє Riveroni працювати автономно, продовжує розробник, додаючи, що енергії вистачає навіть на роботу у нічний час.

"Роботом, якого ми ще не зробили автономним, керуватиме оператор за допомогою розташованої спереду камери з датчиком, - розповідає Руслан Коптєв. - Роботу Riveroni, яким можна буде керувати на відстані близько п'яти кілометрів, транслюватимуть в он-лайн режимі".

 

Як зазначає хлопець, пристрій працюватиме максимально просто.

«Фактично Riveroni напливатиме на сміття і захоплюватиме непотріб на поверхні води - на місці вільного простору, який знаходиться посередині робота, незабаром натягнемо сітку, - пояснює розробник. – Спочатку хотів зробити роботоруки чи щось подібне, але вирішив що такий метод набагато надійніший».

Riveroni був створений із підручних матеріалів, розповідає Руслан Коптьєв. «Зараз працюю над вдосконаленням робота, - каже розробник. - Вже цієї осені, якщо знайду помічників, планую повноцінно запустити Riveroni».

Наразі Руслан Коптьєв успішно випробував робота для збирання річкового сміття в Інгулі - найбільшій притоці Південного Бугу.

 

17-річний кропивчанин вже два роки займається розробкою роботів.

"Спочатку займався вдома, дивився ютуб уроки, - згадує хлопець. - Потім пішов до школи програмування "Ш++", де можна поспілкуватися з однодумцями та скористатися інструментами та деталями».

Кропивчанин вже зібрав декілька роботів. «Мій перший робот "Hexapod" рухається як павук і може пройти будь-де, його мінус - споживає багато електроенергії, - розповідає Руслан Коптьєв. – Пізніше ще склав декілька роботів, я їх не рахую".

 

http://ecotown.com.ua/news/17-richnyy-ukrayinets-rozrobyv-robota-yakyy-zbyraye-richkove-smittya/