• Проект ПРООН впроваджує екологобезпечне енергозбереження в сфері освітлення.
    29.07.2014

    Проект ПРООН впроваджує екологобезпечне енергозбереження в сфері освітлення.

    Автор: Варга Сергій Іванович
    Посада: керівник проекту ПРООН

    Цілями проекту ПРООН є трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення на шляху до більш енергоефективних технологій. Це повинно призвести до значної, що зробить свій внесок у економії електроенергії, та, відповідно, до зменшення витрати енергоносіїв. В кінцевому результаті це має призвести до зниження викидів парникових газів.

    Проект ПРООН реалізує заходи направленні на поступову заміну неефективної освітлювальної продукції на енергоефективну в житловому, громадському, промисловому і комерційному секторі. На практиці це означає перехід від ламп розжарення до більш сучасних, таких як люмінесцентні та світлодіодні. Останні на сучасному етапі розвитку технологій все ще залишаються коштовною екзотикою для пересічного громадянина, що на практиці залишає практично єдину альтернативу лампам розжарення – КЛЛ, або компактні люмінесцентні лампи. Вони дозволяють заощадити до 80% електроенергії та працюють набагато довше.

    Але треба врахувати той факт, що енергоефективні компактні люмінесцентні лампи містять незначну кількість парів ртуті постає питання їх безпечної утилізації в Україні. Приймаючи до уваги мільйони ламп, що завозяться в Україну і відповідно викидаються населенням після перегоряння, ми усвідомлюємо про значний ризик забруднення довкілля ртуттю. 

    Проект ПРООН Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення, відповідаючи на значну зацікавленість суспільства у вирішенні проблеми безконтрольного забруднення небезпечними відходами докладає значних зусиль у її вирішенні.

    Фахівці проекту ПРООН постійно вивчають найкращий вітчизняний та зарубіжний досвід, проводять громадські слухання та круглі столи, присвячені пошуку шляхів вирішення проблеми утилізації ртутьвмістних відходів. У 2013 році було здійснене широкомасштабне дослідження проблеми, за результатами якого було створено Стратегію поводження з відходами, що містять ртуть, в Україні. Цю Стратегію ви зможете знайти в розділі «Бібліотека» на цьому сайті.

     

    Зазначеним документом обґрунтовано загальні засади Стратегії поводження з відходами, що містять ртуть, в Україні, зокрема, відпрацьованими компактними люмінесцентними лампами, на основі політико-правових, екологічних, еколого-економічних та соціальних концептуальних принципів.

    Досліджено світовий досвід поводження з відпрацьованими компактними люмінесцентними лампами, зокрема в країнах Євросоюзу, США, Російській Федерації.

    За аналізом національного законодавства про відходи України визначено основні недоліки та проблеми розвитку системи поводження з небезпечними відходами, що утворюються разом з побутовими відходами.

    Стратегією запропоновано систему поводження з відпрацьованими компактними люмінесцентними лампами в Україні, за якої фінансова відповідальність базується на принципі розподілення зобов’язань між виробниками, імпортерами та реалізаторами продукції та державою.

    Зроблено висновок, що реалізація Стратегії поводження з відходами, що містять ртуть, в Україні повинна здійснюватися через прийняття спеціального закону.

    В листопаді 2013 проект ПРООН підтримав організацію та проведення міжнародної конференції в місті Луганськ, присвячену різноманітним аспектам системи поводження з відходами в країні. Учасниками конференції стали високі посадовці міністерств і відомств України, представники громадськості та комунальних служб місцевих органів влади, науковці. На секції, присвяченій небезпечним відходам, було представлено та обговорено висновки дослідження. Розроблена проектом ПРООН Стратегія здобула всебічного схвалення.

    Поточним часом за Проектом ПРООН з залученням експертів та фахівців ведеться активна робота по розробці та обґрунтування законопроекту, що регламентує правила поводження з ртутьвмістними відходами та встановлює відповідальність і джерела фінансування заходів з наведення порядку в цій сфері.