У Великобританії відкрили перший супермаркет харчових відходів

23 вересня 2016

У містечку Падсі, неподалік Лідса (Великобританія) відкрився перший супермаркет, де продаються продукти, які були викинуті на смітник іншими супермаркетами чи підприємствами.

Ціну на товари кожен покупець встановлює на свій розсуд. Як пише The Independent, цей підхід вже допоміг багатьом малозабезпеченим людям, у яких з'явилася можливість придбати досить широкий спектр продуктів.

«Цей магазин допоміг нам вижити протягом місяця, – сказала Крісті Родс. Лікарі нещодавно діагностували в неї хронічну хворобу, тому її чоловік був змушений піти з роботи, щоб піклуватися про трьох дітей. – Наша сім’я залишилася без засобів до існування. На щастя, ми натрапили на цей супермаркет».

 

Сім’ї вдалося знайти свіжу пасту, сік, десерти, фрукти і овочі.

Супермаркет був створений зусиллями активістів з організації Real Junk Food Project (проект «Реальні харчові відходи»). Засновник проекту Адам Сміт заявляє, що планує відкрити подібні супермаркети в кожному місті королівства.

Інший напрямок роботи організації - створення кафе, де можна покуштувати страви з харчових відходів. Також активісти планують доставляти надлишки їжі (хліб, молоко, фрукти і овочі) в школи, де ними нагодують бідних учнів. Надлишки їжі, які опиняються на смітнику, можуть щотижня нагодувати 12 тисяч дітей.

«Нам потрібні добровольці, – говорить засновник проекту. – Водії, сортувальники, касири, прибиральники. Ми відкриваємо багато можливостей для бажаючих допомогти нужденним».

 

Раніше подібний супермаркет був відкритий в Данії. За останніх п’ять років країна скоротила харчові відходи на цілих 25%.

 

http://ecotown.com.ua/news/U-Velykobrytaniyi-vidkryly-pershyy-supermarket-kharchovykh-vidkhodiv/