Малехів — другі Грибовичі?

22 september 2016

 
Все, що завгодно, тільки дайте землю!
 
  На сесії Львівської міськради 15 вересня міські обранці затвердили договір про спільну діяльність між ЛМР та Малехівською сільською радою, який передбачає закриття полігону твердих побутових відходів способом проведення повної рекультивації, та відведення інфільтратів.  
 
  Згідно з документом, міськрада повинна виконати проект рекультивації, враховуючи збільшення території сміттєзвалища впродовж року; погодити відкоригований проект рекультивації з Малехівською сільською радою; здійснювати заходи із стабілізації схилу сміттєзвалища; здійснювати приймання ТПВ виключно для реалізації заходів із стабілізації схилу та рекультивації сміттєзвалища; провести повну рекультивацію сміттєзвалища за чотири роки із застосуванням сучасних підходів та методів; забезпечити відведення інфільтратів та очищення збірників упродовж 1,5 року; відшкодувати Малехівській сільській раді шкоду, зумовлену забрудненням і засміченнями земельних ресурсів внаслідок зсуву ТПВ 30.05.2016 р.; влаштувати суцільну огорожу навколо сміттєзвалища; влаштування цілодобового відеоспостереження по периметру огорожі; проводити моніторинг стану сміттєзвалища впродовж 15 років.
 
  Малехівська сільська рада ж має не перешкоджати у проведенні вищезгаданих заходів і надати міськраді у постійне користування дві земельні ділянки площею 3,5 га. 
 
  Також у договорі йдеться, що Львівська міська рада повинна за два роки збудувати школу в Малехові, передбачивши на це 19 млн грн; надати субвенції Малехівській міськраді на будівництво каналізації, ремонт доріг, будівництво центрального водопроводу, амбулаторії сімейного типу, реконструкцію адмінбудинку. Також договором передбачено звільнити жителів Малехова від оплати за водопостачання та щороку надавати субвенції на оздоровлення дітей у 600 тис. грн упродовж 15 років.
 
  За словами депутата Львівської міської ради від партії «УКРОП» Ігоря Зінкевича, мешканцям Малехова не подобається те, що їм не дають інформації і вони, загалом кажучи, не розуміють, що робиться. «На сесії ми Андрієві Івановичу говорили, що потрібно відкрито спілкуватись із людьми; якщо є потреба саме в цій землі, то вийдіть до громади і поспілкуйтесь, — розповідає депутат. — А ця угода виглядає десь так: «Що завгодно віддам, тільки дайте мені землю, а для чого, я ще не знаю».  Малехівці не погодяться, це не тільки проблема Малехова — це наша міська проблема. Якщо ж взяти карту підземних вод, які проходять із того сміттєзвалища, то радіус ураження до 5-6 км, тобто весь наш Шевченківський район накриває». 
 
  Самі ж мешканці Малехова запевняють, що сільська рада не підписуватиме цю угоду. «Ми дізнались про існування такої угоди в середу ввечері, поїхали до сільського голови — він нам клявся, що нічого не знає. Але він знав, оскільки подавав дані, бо звідки б міськрада знала конкретно, на якій вулиці потрібна дорога, на якій — вода і т.д., — розповіла жителька Малехова Галина Денько.  — Також «чисто випадково» стався схід села, дякувати Андрію Івановичу, який нагнав у неділю десант «Самопомочі». Прибули депутати Верховної Ради, які  переконували нас, яке це добро ця угода. Але наші люди категоричні. Пані Подоляк зрівняла нас із фашистами, сказавши: «В Голокост українці євреїв ховали, а ми не хочемо рятувати своє місто». Також обіцяли приїхати ще, а ми їх вигнали. Громада Малехова взяла ініціативу в свої руки, передали гудрон та інфільтрат на аналіз у Польщу. Вони радо йдуть нам на поміч оскільки ми забруднюємо Віслу. Наші владі ми не довіряємо, будемо діяти самі».  
 
Христина СЛЮСАРЧУК
http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=4821